ESTÜ'den Haberler

2022 Yılı Değerlendirmesi

2022 Yılı Değerlendirmesi

Eskişehir Teknik Üniversitesi, Hasan Polatkan Havalimanı tarihinde ilk kez yıllık 100,000 yolcu sınırını 2022 yılı itibarıyla aşmış bulunmaktadır. Havalimanımızı tercih eden yolcularımıza, sefer düzenleyen havayollarımıza ve faaliyetlerinin emniyetli, güvenli ve sağlıklı bir şekilde devam etmesi için özveri ile çalışan bütün kurumların personeline teşekkkür ederiz.

 

2020 ve 2021 yılları yaşanılan Covid Pandemisi, dünya havacılığı açısından seviyesi itibarıyla tarihte ilk kez karşılaşılan bir duraklamaya yol açmıştır.

Pandeminin başladığı 2020 yılı sona erdiğinde dünya havacılık faaliyetleri bir önceki 2019 yılına göre %60 oranında düşüş kaydetmişti. Bu düşüş toplamda 2,7 milyar yolcu kaybı, 372 milyar dolar gelir kaybı anlamına gelmekteydi. 2021 yılına gelindiğinde, havacılık faaliyetleri 2019’a göre %40 oranında düşüş ile 2,2 milyar yolcu kaybı şeklinde gerçekleşmişti. Dolayısıyla 2021’deki iyileşme çabaları sonucunda 2019 seviyelerine %20 oranında yaklaşmak mümkün olmuştu. 2022’ye gelindiğinde (Kasım 2022 itibarıyla) 2019’a göre düşüş ve kayıpların sırasıyla %25 ve 1,3 milyar yolcu şeklinde gerçekleştiği tahmin edilmekte (yeni yılın ilk günleri olması sebebi ile rakamlar henüz netleşmemiştir). İlgili ICAO raporu için aşağıdaki dosyayı indirebilirsiniz).

 

ICAO Raporu

linknotifications_active Effects of Novel Coronavirus (COVID-19) on Civil Aviation: Economic Impact Analysis (30 November 2022)

Sonuçta global olarak bakıldığında havacılığın Pandemi öncesi günlerine henüz ulaşmadığı söylenebilir. Bununla birlikte Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanımız açısından Pandemi etkileri tamamen ortadan kalkmış olup, normal yıllık yolcu sayımıza 2021 yılında ulaşmış bulunuyoruz.

Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı, dört havayolu tarafından ağırlıklı olarak Brüksel – Eskişehir seferlerinin düzenlendiği, Eskişehir ve bölgesi için önemli bir konumda bulunan bir havalimanıdır. Bilindiği kadarıyla bir üniversitenin sahibi olduğu ve hem havalimanı tarafını hem de terminal tarafını işlettiği dünyadaki tek örnek havalimanıdır . Dünyada birçok üniversitenin havalimanı bulunmaktadır, ancak bunlar ya sadece uçuş eğitiminde ve/veya iç hat yolcu taşımacılığında kullanılmakta, uluslararası olan bazıları ise üniversite tarafından değil, özel kurum ve kuruluşlarca işletilmektedir.

Havalimanımız özellikle 2018 ve 2021 yıllarında iç hat ve dış hat toplam hizmet verdiği yolcu sayısı olarak 99,000 rakamını aşmış, ancak kritik 100,000 yolcu sayısına ulaşmak mümkün olmamıştı. Özellikle 2021 yılında havacılık sektöründe oluşan momentum, aynı yıl Umre ve Haç uçuşlarına henüz izin verilmediği için kritik sınırın aşılması için yeterli olmamıştı. Ancak 2022 yılı içerisinde Temmuz ayı ile başlayan Haç uçuşları ve Aralık ayında hız kazanan Umre uçuşları ile 2022 yılı itibarıyla kritik 100,000 yolcu sınırının ciddi bir oranda aşılmasını sağlamış ve yıllık toplam 117,598 yolcu sayısına ulaşılmıştır.



Bilindiği üzere Eskişehir Teknik Üniversitesi, akademik başarısı yüksek öğrencilere ücretsiz sivil pilotaj eğitiminin lisans programı ile eş zamanlı olarak verildiği ülkemizdeki tek üniversitedir. Bu eğitimin gerçekleşmesinde ise Hasan Polatkan Havalimanımızın etkisi son derece yüksektir. Dolayısıyla Havalimanımız Eskişehir ve bölgesine sunmuş olduğu hizmetlerin yanında Üniversitemizin Pilotaj bölümünün uçuş faaliyetlerine de ev sahipliği yapmaktadır. Bu bağlamda 2022 yılı içerisinde uçuş eğitiminde kullanılan filomuza ait toplam 4606 eğitim uçuşu icra edilmiştir.

Havalimanımız sahip olduğu imkanlar ile yukarıda ifade edilen hizmetlerin yanında, toplumsal ve kamu görev hassasiyeti ile, Orman Bölge Müdürlüğü ile yürütülen protokol kapsamında çevre bölgelerde meydana gelebilecek yangın durumlarında yangınla mücadelede görev yapan uçak ve helikopterler için su ve yakıt ikmali sağlamakta, gerektiğinde konaklama konusunda destek olmaktadır. Bu kapsamda 2022 yılı Eylül ayı içerisinde Eskişehir çevresinde meydana gelen yangınlarla mücadele kapsamında yangınla mücadele görevindeki hava araçlarına yakıt ve su ikmali ve konaklama imkânı sağlanmıştır.